? ??????????????????? ????Easy Install Instructions:???1. Copy the Code??2. Log in to your Blogger account
and go to "Manage Layout" from the Blogger Dashboard??3. Click on the "Edit HTML" tab.??4. Delete the code already in the "Edit Template" box and paste the new code in.??5. Click "S BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

Wednesday, June 24, 2009

Di SeBaLiK SmSsI~part 5

Assalamualaikum wbt..
Da lme sy x update an??Sy bz bce blog org laen..hehe,org laen asyik update je smp sy x sempt nk update blog sendiri..wawawawa..serius ok..hehe..ok,sy sbnrnye nk cite psl dorm sy ari ni,sesuai dgn tajuk entry sy,kan.kan.huhu
Hmm,sy msk smssi taon 2007,piqa,org yg dok katil sy bhg bwh,slalu r tolong sy yg xtau pape pn psl hostel ni,bygkn,dlm dorm tu,sume dak baru pnh dok hostel except me..muahahaha,tp muke maintain cam tau sume sgale..huhu..dormatez sume besh2..plus,dorm sy ni slalu mng dorm plg ceria utk Desa As-sakinah tiap2 mgu,mmg gebang abes la an..but,bese r,mest ad prob kan..mse di bwh pimpinan Kak Su as ketua dorm,seorg dormate sy yg mse tu fom1 wat hal..hal yg dye slalu wat tu mule2 bese2 je bg kami ahli dorm yg laen,but unfortunately bertukar menjadi bala..wahhh,dugaan apakah itu??

Citenye begini,X(bkn nama sebenar) da fly (mengikut bhs dak2 hostel,ianya bermaksud keluar dr skul dgn slumber..ceh,menambh2 plak..),tp kitorg satu dorm x sdr yg dye da fly lme da,lbey kurg sehari setengah gtu,sbb dye ni ske tdo kt umah warden,x tdo kt dorm..Then,mse tu dak2 dorm da plek ahh,sbb dye yg x dtg skul,pastu ty cikgu pn cikgu ckp x jmp dye,seriously,ari kawad kaki skul mse tu da btukr jd Explorace mencari X..abes sgale pelosok dak2 dorm +kwn2 dye cari,x jmp2 gak..So,kitorang decide nk inform kt cikgu r..pehh,kecoh beb mlm tu..rupe2nye mse prep mlm tu,gerakan mencari X dlakukan secara besar2an dgn bantuan boyz..pastu,abes je solat Isya’,Ustaz da panggil puteri2 ingenierie 1,aduhai..kne soal siasat r..pastu ad plak cite kuar bhwsenye Dayu npk kelibat X kt ampaian(tp dye kte X mse tu lbey kpd bayangan dot dot dot sbb X tetibe menghlg pas Dayu tegur dye)..dah tu kitorang pn mencari r dye smp light off kt sekitar skul,still x jmp lg..warden pn amek tindakan,inform kt parents dye..disbbkn tlampau pnt mencari dye,sume tdo awl gle,x pnh2 dlm sejrh dak2 dorm sy tdo awl..tp,mse sy bru je nk naek katil(mse tu tgl sy org last yg x tdo2 lg,bru je off lampu dorm),sy terdgr suara ustaz..”inge 1!!! Inge 1!!! Bgn2!!!”lbey kurg gtu r aytnye,dah tu,xde org yg sdr(dowg tdo mati ke ape??),sy yg bru pejam mata dua saat(still remember dat) pn turun katil(da r tingkt 2) n bkk pintu(mse ni da pki towel ttp kepala sbb dgr suara ustaz dlm aspuri),ustaz npk je sy bkk pintu,tros dye ckp,”Puteri Inge 1,bgn!!!pki tudung skarang!!!”..wahhh,tekezut sy..sy pn dgn suara lantangnye menjerit dlm dorm(siap ketuk pintu dorm lg..huhu),”Inge 1!!!Inge 1!!!bgn2!!!Ustaz nk dtg!!!”pehh,kelam-kabut sume,cam ad putting beliung lak..huhu

Rupenye ustaz dtg soh kitorg bce ayt2 Quran,pastu ustaz ad renjis air+garam kot sambil bce2 ayt..huh,seram sey..ble abes,kitorg yg pnt ni pn samb tdo,tibe2,dlm kol 3 pg gtu,sy dpt rse light on(of coz r dpt rse,dok katil ats,dah tu bwh lampu lak tu),parents dye+mak sdare dye dtg,mse tu sy npk kak su disoal siasat..sy yg bgn(n hampir nk trn katil sbb nk lite off) pn tros tdo sbb tkot nk bsoal jwb,muke sume cam rimau nk telan org..tu yg samb tdo…esknye,kegemparan blaku di skul,pastu ad mulut2 yg kte kitorg satu dorm+sesape yg tlibat bkl disaman oleh family X sbb lbt amek tindakan..aduhaii,dugaan apakah ini(nasib baek spekulasi palsu je)..dua hari kemudian,X djumpai oleh seorg ahli kembara TMJ dkt Danga Bay,org tu kte muke X mse tu cam dak yg keliru+xtau diri dye sape..huh,nsb baek jmp X,Alhamdulillah,xtau nk ckp camne perasaan kitorg mse tu,bsyukur sgt+sgt+sgt..mcm2 da kitorang usahakn utk cri dye,Allah da perkenankan doa kami,Alhamdulillah..lps tu X pindah skul,sbb dye kte dye terlampau rindu pd adek dye,sbb tu dye slalu wat hal..

Mse dye nk pindah,dye happy btol..Mse tu sy menanges bgi nk gle,org laen x menanges pn..Lg2 ble tgk X n Kak Su cam ok je,mse tu Kak Su pn nanges,sy tau brt beban yg nk dtanggung tu,smp sy trase,sbb tu la sy menanges,org laen da gelak2 an,sy wat x kesah je..X lme selepas dye pindah,X tlh meninggal dunia sbb denggi..mlm seblom kematian X,Kak Su mimpi X dtg dgn pakaian serba putih..ckp stakat ni sje entry kali ni,maaf,xde gmb utk dorm sy taon 2007..seblom mengundur diri,marilah sme2 kte sedekahkan Al-Fatihah buat arwah X,semoga dye dtemptkan di kalangan org2 yg beriman..Al-Fatihah..

Di SeBaLiK SmSsI~part 6

Assalamualaikum wbt..
Dsbbkn entry lps tlampau pjg,so I decided to story bout my dorm in 2008 here.Pd taon 2008,ketua dorm(KD) yg dipilih adlh Hanis..So,Hanis pn decide nk wat pendinding utk dorm..Jd,satu mlm tu kitorang bce r Yasiin,pas je abes doa2 sume,of coz r bersurai an,homework byk gle x siap..tibe2,aspuri bergegar,pastu ntah sape ntah tpekik2,ckp soh ttp pintu,bce Yasiin,kitorang yg bru je pas bce Yasiin ni da plek,tgh2 dowg tpekik2 tu sempt la kitorg siast,rupe2nye ad dak kne sampuk kt area skul,pehh,kitorang da kecut an,sume dok rpt2,n rupe2nye jiran kitorang(dak Inge 2)yg kne sampuk sbb mmg slalu dye gtu..huh,sjk kejadian mlm tu,dak tu pn kne la pindah sbb ad dak2 aspuri yg tkot..abeslah cite di situ..tibe2..jengjengjeng..

Mse ni pn byk dugaan,kesian gak kt Hanis.Dugaan plg hebat yg pnh drsekan(smp satu dorm kne woo) ialah when our dorm dkatekn berpenunggu.wahhh,gle kentannggg!!!!Aspura kte dowg npk antu rambut pjg kt Inge 1 aspuri+ad aspurianz yg npk antu rambut pjg kt Inge 1..huh,kes berat nih..Ape lg,kne wat pendinding lg skali r nih,sbb mkn byk speculation yg kitorg dgr..So,kitorg pn wat la pendinding besar2an,serius ok,besar2an..bce Yasiin,wat solat hjt,ayt Kursi 7 kali+Al-Fatihah+4Qul+Al-Fiil+wat iqamat n takbir di setiap penjuru dorm sekuat hati(smp Inge 4 da plek gle)..ble abes je sume da lega n hrp unstoppable speculationz tu will be end..haha..tp,x jugak,mkn dasyat jdnye,gegak gempita gak la cite2 antu ni,sume kt inge 1 n puncanye sbb kitorg wat pendinding ttp sume pintu+tingkap,so antu sume xley kuar,cicak pn sme(tmbhn merepek),tu la speculationz plg gempaq pnh kitorg dgr..gelak guling rsenye..Ketua Aspura(sy igt dowg pggl Hulk je..huhu)soh dak inge 1 aspuri tinggalkn dorm n tdo kt dorm kwn..b4 wat sume tu,Cikgu Safiah dpt tau n dye da gelak2 da..malu beb mse tu,pesal r dorm sy glam sgt..huhu..



muke ceria gle an,ni la Malaysia's Next Ampehs Model..hehe

Pastu,nasina,zille n hanis nk pindah dorm g Sumayyah..So,Hanis pn cri r pengganti dye,dlm byk2 fom5 kt dorm tu,sy la yg dplehnye sbb sy r plg ske sound2 org dgn jayenye..haha,konon2 sbb sy tegas(yeke??x langsung)..Moon tlampau lmh lembut,jamek lak slalu xde kt dorm,yg ske melepak kt dorm n ske gosip2 dgn dak2 dorm cme sy,da x psl2 bganti kapet(peribahase x bley blah) lak dgn Hanis,sy da ckp terang2,lau sy jd KD,ala2 pemerintahan kuku besi..huhu..erm,mcm2 r cite taon 2008 di dorm ni,especially melibatkn fom1,sbb diorg ni mls..hahaha,kak fara kutuk secare serius ni,bkn cobaan ye adk2..huhu..tp kdg2 diorang ni over excited(especially hasnaa’ r)huhu..Hasnaa’ klako gle,dye jdkn Moon idol utk sgale bende,dye tgk loker moon,then sume brg dye,dye bli same dgn moon..wakakakaka,x bley blah tol la..sabun sme,bedak,beskot..ahh,sume bende r..hihihimmg r surprised gle tyme tu,moon da x ley nk ckp pape an..muahahaha,xyh ckp moon,tu an adk angkat ko(sy n jamek yg declare kn..hahaha)..


while waiting 4 da bus,baek posing dlu..huhu

Yg plg x bley blah ialah ble cikgu safiah kate kami(dak2 inge 1 aspuri) tlh membuli Zatul..Ahhhh,TIDAKKK!!!!!mne ad cikgu,zatul yg volunteer,serius ni..aduhaii..xtau nk ckp camne,tp dorm sy bkn je popular+glam sbb keceriaan yg melampau2,tp gak sbb gosip ntah pape ntah..hahaha..dugaan.dugaan.hmm,xnk r cite pjg2,ckp r tu an,len kali lau sy nk cite,sy cite lg ea..huhu..k,papai..
Awaluddin Ma’rifatullah.




Memoir of Ingenierie 1

Sunday, June 21, 2009

Jambatan ketiga

Assalamualaikum wbt..

Sbg anak Johor,sy terpanggil utk memberi komen ttg isu yg hangat utk negeri Johor tercintaku..Isu pembinaan Jambatan ketiga yg tlh diusulkan oleh PM kte kpd Singapore drsekn idea plg buruk skali..sy menyokong tindakan Tuanku Sultan Johor apabila baginda sultan telah membantah cadangan tersebut..

Pd hemat sy,cdgn Jambatan ketiga ni bkn sahaja merugikan org2 Johor,tetapi juga rakyat Malaysia kerana Pelabuhan Pasir Gudang akn terjejas dgn pembinaan jambatan tersebut kerana pembinaannya akn melumpuhkan aktiviti perdagangan di pelabuhan tersebut sekaligus merancakkan aktiviti perdagangan di Singapura.Ini kerana kapal2 dagang x dpt lalu di kws pelabuhan pasir gudang.Jadi siapa yg untung dan siapa yg rugi??

Lu pk la sendiri!!!

Awaluddin Ma'rifatullah.

Thursday, June 18, 2009

Finally..


Assalamualaikum wbt..
Ari ni sy sgt gumbira..
Sbb
Td uitm da jwb email sy
N name sy mmg ad as uitm candidate
Alhamdulillah

tawaran anda masih sah.sila cetak surat tawaran, bil bayaran, borang maklumat diri dan borang medical check up dan mendaftar seperti biasa mengikut tempat dan tarikh seperti yang tercatat dalam surat tawaran.

Hihi..
Ayt di ats tlh dihantar oleh bpp uitm melalui email
Sebenarnya pjg lg
Tp sy amek yg penting je la
N terjwb sudh segala persoalan sy
Gudbye Nottingham
Gudbye Uniten
Gudbye MMU
Gudbye sume uni2 yg laen
Finally
I made up my mind
UiTM JB,here I come!!!!
Awaluddin Ma’rifatullah.


mse g expo UiTM dlu cam laen je pintu masuk dye

ni waktu mlm..yeke??cam lawo plak..ari tu g buruk gle,skul sy lg lawo..siyes x tipu,parents sy pn ckp camtu..

Wednesday, June 17, 2009

Suara Siswa

Assalamualaikum wbt..


Tadi sy tlh menonton Suara Siswa di TV1 setelah dipaksa oleh mak saya(hehehe)..Bagi sy rancangan ini memang menarik kerana pengacaranya-Dr. Fazley Yaakob mampu membuatkan suasana komentar menjadi panas dengan soalan2 yg diajukan kpd ahli panel yg terpilih..soalan tersebut bg sy lebih bersifat psiko..huhu..


Hmm,intipati ranc itu pd hari ini adlh berkisar tentang Mat Rempit aka Samseng Jalanan..Panel2 terlibat adlh Najib Md. Taha(naib yg di-Pertua 1 USIM),Amirruddin Abdul Rahman(pengerusi kelab debat UPM) dan Murshidi Mohd Diah(sy terlupa jawtnnye).Najib sudah tentu mempertahankan agama selain media sbg asas penting utk mengelak remaja menjadi mat rempit sbb dye drpd USIM.Amirruddin pula mempertahankan kerajaan yg bertanggungjwb dlm membanteras mat rempit dan murshidi menjadikan ibu bapa sbg elemen penting dlm membentuk ank2..


Sy lebih tertarik utk berbicara tentang apa yg tlh dibincangkn oleh Najib.Mase tu,Najib ckp,dye nk cite psl sejarah Islam kerana sejarah ni ibarat cemin sisi dlm hidup kte,so sbb tu mat rempit x pasang cermin sisi,sbb diorg x ske sejarah sbb akn mengingatkn diorg ttg kwn2 yg da mati n kejadian2 eksiden melibatkn mat rempit..huhu(tu la main point yg sy nk cite..huhu,yg laen2 tu tmbhn je..).

Haha..tu je yg sy nk sampaikan,sesape yg nk tgk,sile bkk TV1 ari selasa(sy x sure ari laen ada ke x,rse cam ada) pukul 9.00 mlm ok..

Awaluddin Ma’rifatullah.

Tuesday, June 16, 2009

Di SeBaLiK SmSsI~part 4

Assalamualaikum wbt..
haa..da lme an sy x cite psl smssi ni,hmm,mse ika call ari tu(mse bday dye plak tu,siyes sy sgt la bengang ble dye yg ingat an sy,bley plak sy ty dye tanpa rase bersalah"ika topup byk ke ari ni??"ampeh an??),ika da mengingatkan sy tentang satu cite ni..tp sy xnk r cite lbey2..bende tu da blalu da pn,dan terjadi ats sbb sikap kwn2 dan sikap sy sendiri yg mempunyai ego yg sgt tinggi.Plus,lau sy cite pn,nt darah sy naek,huh,tkot r lau blood pressure naek lg,sy da pnh kne mse djh 6,sgt la trok,mcm nk mati da..ooppss,da cite laen lak ni,samb cite asl k..

Haa,mse ika call,dye ad ty dak Falah mne lg yg sy contact,sy pn gtau la dye,juz SEFIA n dincove je(sy agk la sbb dye je ad dlm contact list sy)..Ika sgt la tekezut ble dgr name dincove..Seriously,sy pn x sangke bley jd gtu,sbb mse kt skul dlu,dincove pnh gaduh dgn sy(actually,sume dak laki falahian sy gadoh,tp din je yg plg gle r)..



kt gambo ni sy xde sbb sy la tukang amek gambo-volunteer ok sbb da tau sy mmg x rapat sgt dgn dak2 falahian ni


uhh,perhubungan sy dgn dak2 falahian sgt la keruh,baek lelaki mahu pn perempuan,hidup sy di falahian hanya dikelilingi oleh SEFIA sahaja.Kenapa sume ni terjadi??Ni sume sbb sy terlalu TIDAK hipokrit-ape2 yg sy x ske sy ckp tros terang,mane ade orang bley trime sume ape yg sy ckp.Sy terlalu memikirkan mereka adalah adek2 sy(sbb dlm klas Al-Falah,sy yg plg tue skali),jd cara sy tegur mereka adlh sebagaimana sy menegur adek2 sy,sy terlupe bahawa mereka mmg bkn adek2 sy,so mereka x dpt trime ape yg sy ckp..

Sy menegur mereka supaya mereka fhm ape yg mereka patut lakukan,contohnye,lelaki mesti duduk dpn kerana mereka yg akn memimpin wanita pd mase dpn..mmg x keterlaluan sy katekn,bdk2 lelaki klas Al-Falah 2008 sgt la trok,x menonjolkan diri ke depan sbg seorg pemimpin malahan menjadi bhn kutukan pula,sy x ske jd mcm tu sbb sy sgt la syg klas sy(mse tu je,sekarang tidak lagi dan x akn lagi)..teguran laen yg sy buat adalah apabila mereka suke menyebut perkataan2 yg kurang enak-maksud sy spt sial,babi,bodoh dan mcm2 lg..Adakah lelaki sebegitu layak menjadi pemimpin??Atau lebih tepat lagi,adakah Islam mengajar pengikutnya utk berkate demikian??Sy rse sgt berslh apabila terjadi perkara itu kerana sy rse sy tlh bersubahat dgn mereka apabila x menegur cara mereka,walaupun teguran sy langsung x ditrime,tp sy bersyukur kerana sy tlh pn menegur mereka dgn cara yg plg baek..




ini adalah muslimat2 al-falah 2008

Muslimat2 laen pula ceritanya..hmm,bg sy mereka semua mmg baek,cuma sy tidak berapa rapat dgn mereka,jd sy tidak layak utk menghakimi mereka walaupun ada pendapat yg mengatakn carilah mereka yg tidak mengenali kite kerana merekalah cermin sebenar kite..eceh..btol ke??


ni adalah muslimin Falahian 2008

hmm,berbalik pd cite dincove,sy x sangke mse tu dye sanggup nk tumbuk muke sy tau,da la salah org..huhu..kejadian tersebut berlaku sbb dak2 laki ni slh fhm..mereka tlh menerima satu surat layang yg menyindir mereka secara sinis dan mereka menyangka sy yg anta surat tu sbb sy yg slalu tegur diorang..pandai btol penulis surat tu an,dye memanipulasi keadaan dgn bijak..x sangke btol,budak perempuan yg plg baek dgn diorang la penghantar surat tu..hmm,tp ego lelaki mmg tinggi,diorang x mnx maaf pn dgn sy,tp sy x kesah sgt..lantak diorang la..

Pastu,pada satu tgh ari yg terik+pnt(sbb bru abes perah otak dlm klas add math),kami(gurlz) dari bilik muzik ni pn melangkah longlai menaiki tangga,tiba2..

???:ain..ain..(dgn suara yg sgt2 manje ok)
mse ni sy x pasan la dak ni panggil sy,sbb slalu dak2 panggil sy dato'..pastu sy dgr lg..
???:ain..ain..(pehh,bederau drh..mcm ad antu plak panggil..huhuhu)
mse ni SEFIA da tegur sy,dowg kte"dato'tu ad owg panggil ko"..huh,tekezut r sy an..then sy pn pusing blakang,n nampak la makhluk Allah bernama Dincove..
Din:ain,ak mnx maap ea psl dlu tu..
sy:ak mnx maap gak(watpe sy mnx maap..)
Din:sorry ea kalau ak ada wat salah..
sy:ak pn mnx maap byk ea,slalu 'sound2' korang an..(sambil menahan gelak+wat muke poyo)
Din n sy:x abes2 ag cite mnx maap kitorg,pjg gak la,asyik2 sbot maap..then,pas abes mnx maap..)
Din:(tros lari masok klas sambil tutup muke n jmp danial..agagagagaga)
sy:(tros ketawe dgn kwn2 sbb siyes x thn da nk gelak..hikhikhik)

Hmm,sowi ye din,ak nk cite gak dlm blog..hehe,jgn mrh,t kne jual..hehe..bagos tol la mat romeo sowg nih,stakat ni cume din sorg je dak laki falahian yg sy contact-selepas dye add sy dlm myspace(mse ni tgh tgu result matrx),huhu..x ego la krenye ek..huhu..time amek result spm,sy sorg je yg dak falahian x lyn,sume soalan yg sy ty kt diorang,diorang x jwb pn,xpe r,sy x kesah pn..so,sy pn wat muke x knl diorg la,smp la cheng2 tegur,"sombong nampak??"..huh,sy pn jwb,"mane ad,dah org x ske ak,xkn ak nk nyibuk cam org xtau malu plak..",hmm,cheng2 senyum je,dye tau pe yg sy ckp tu btol..

huh,dah la tu farahain,yg da lps tu lps..huhu..k la,mls nk pjg2kn cite lg..c ya!!
p/s:cite di ats tlh ditmbh sedikit ajinomoto spy bertmbh enak apabila membacenye,sedikit sahaja ok..huhu
Awaluddin Ma'rifatullah.

Monday, June 15, 2009

welcome back to school!!!

Assalamualaikum wbt..

Hmm,xde pape nk cite sebenarnya..cume ingin mengucapkan selamat kembali ke sekolah kepada adek2 sy,sepupu2 sy,rakan2 sy di friendster,myspace,tagged,mahupun hi5-rasenye nk ucap kat firdaus je la,gudluck study ye!! Hmm,firdaus sy knl melalui tagged,dye je la yg rjen anta msj n tags kt sy..yg laen2..erm..sabrina n aina sofea kt myspace..yg laen2 xde dah rasenye..huhu

Haa,yg penting skali,kpd Hannan,Hanzolah n Wawa busyuk-sile study,kalau korang harapkan aku je yg study,ley sakit jantung aku..huh,mmg la adek2 sy ni manje2 orgnye,diorang x pnh kne rotan ats sbb kne study..sy igt lagi mase dua bulan cuti akhir tahun mase sy darjah satu,sy x ley g maen langsung sbb kne bce sifir n bce buku bahasa inggeris n wat latihan math n bace surat khabar..huh,bce surat khabar??ye,bce surat khabar-sbb dari situ ilmu kte akn bertambah,perbendaharaan kata meluas,dan dapat memberi idea bile wat karangan n mcm2 lagi..

Dulu sy x ske pn mak wat camtu kt sy,tp skunk sy bersyukur sgt+sgt+sgt sbb sy tlh menjadi manusia yg bergune..adek2 sy plak diharap akn menemui nur utk belajar,semoga mereka menjadi insan berguna satu hari nanti,InsyaAllah..

Awaluddin Ma'rifatullah.

Selamat Ari Lahirr!!!!!!

Assalamualaikum wbt..
Semalam,14 Jun,saya(skunk nk skema sket,memperbaiki diri ke arah kebaikan,wahhh!!!) dengan(skunk eja penuh okies,huhu) bongeknye(dush2!!) telah melakukan satu kesilapan..huh,takde la silap sangat pun,tapi rasa macam tidak besh sikit sahaja,sebab seolah2 saya tidak menghargai seorang kawan pula.

Dengan itu,bagi menebus kembali kesalahan teknikal tersebut,saya ingin mengucapkan

SELAMAT HARI LAHIR

KEPADA

SITI ZULEIKA!!!!!

SEMOGA SEGALA IMPIAN YANG IKA HAJATI AKAN TERCAPAI..FARAHAIN MINTA MAAF YE SEBAB LAMBAT WISH,SO SORRY..FARAHAIN DOAKAN SEMOGA IKA SUKSES DI MATRIKS PAHANG,PANJANG UMUR,MURAH REZEKI DAN YANG BAIK2 BELAKA..SEKALI LAGI,AMPUN DAN MAAF DIPINTA OKAY!!

Dari minggu lepas dah saya ingat besday ika,sebagai persediaan takut terlupa,saya pun buat la reminder kat handphone,tapi tersalah letak time la pula..sepatutnya letak 13 jun pukul 11.59 malam,tapi saya letak 14 jun pukul 11.59 malam..argghh!!!!



by the way,saya menghadiahkan kek ini kepada awak secara bergambar ye,bukan realiti okies..


huhu,ika,ske tak kek yg owg bg kt ika(ckp je ske,sng cite..)..hehe..mulanya sy nk ltk la gambo ika kt sini,malangnye,dari semlm sy cube upload,x dpt upload langsung sbb line tenet sgt le trok okies..maap dipinte okies,so lau nk tgk gak gambo ika,sile tgk entry yg lps2 bertajuk "di sebalik smssi" ea..

hmm,nampaknye mengeja perkataan secara penuh x lagi dtroskan,hanya berjaya dilakukan beberapa minit sahaja nampaknya..wawawawa.. xpe,kte truskan agenda kte..actually,ada seorg lg yg lahir pada tarikh yang sama dgn ika iaitu Jiha..selama 2 tahun sy kt smssi,ble je tiba saat 12.00 mlm pd 14 jun,sy terkejar2 nk me'wish kedua2 org kanak2(agagagaga) ni.

Selalunye,pas sy wish jiha,sy akn wish ika..jaoh woo nk lari2 dr tingkat 4 hujung skali ke tingkat G(wakakakaka) hujung gak..pnt tu..smp kt ika je da semput2..ahakz3..
so skunk ni nk wish jiha plak..huhu


SELAMAT HARI LAHIR

KEPADA

NURUL NAJIHAH!!!!

SEMOGA DAPAT APA YANG DIHAJATI,PANJANG UMUR,MURAH REZEKI N DAPAT PERFORM DENGAN EXCELLENT RESULT FOR PMR DIZ YEAR K!!

Jiha adalah ank buah saya kat dorm..taon ni dye akn menghadapi pekse yg kecil sket dr SPM iaitu PMR..huhu,lek r sis,PMR adlh pekse paling senang dlm idop akak tau,UPSR n PTS pn susah..huhu..Jiha,akak malas r nk upload gambo kek ag,da pnt da upload x bley2 gak,so jiha kongsi je la dgn kak lili ye..huhu,ika x kedekut an,kongsi ea dgn jiha!!(ek eleh,cam r sy bg kek real py,ampeh).

k,c ya!!
Awaluddin Ma'rifatullah.

Sunday, June 14, 2009

Dinner time..


Nasi lemak Simple(siap ad cop lg,nampak x??)


Assalamualaikum wbt..

erm,ari ni ak mkn kat Simple S.T.R.E.E.T..mkn nasi lemak.. Seri Wahyuni mkn nasi lemak mlm2 dlm Gila Makan tu,korang tgk x??kalau org Johor,certain places dpt an siaran Suria-singapore punye channel..kalau tempat laen,sesape yg ade Astro,tgk r kt AFC,tp kt AFC cume bley tgk kol 3.30 pagi ari Isnin sahaja..wawawawa..


Kalau tgk Gila Makan,mmg r ak jd gle nk mkn..kuikuikui..adoyaii,Seri ni mmg pandai r buat ak rase nk mkn,da x psl2 abah ak kne cari tpt makan yg ad jual nasi lemak mlm2..huhuhu..kalau ckp awl2 bley r mak ak buat,ni tetibe je,mmg ampeh tol..huhu


Tp lau ak mkn nasi lemak ni,ak ske mkn dgn paru goreng..wawawawa..mcm2 tol..nsb baek kt Simple ad jual,ngade2 an ak??huhu..Ak lupe lak nk amek gambo orange juice td,jumbo size maa!!
tp si wawa bley abeskan??!!!dasat tol..tu blom kire care mkn dye ag,ak satu pinggan pn lom abes,dye da dua pinggan siap tambah roti bakar lg,gile kentaaannnnngggg!!!pehh,nsb r dye x cam ak,lau ak mkn byk tu mse same umo dgn dye,da lame ak jd tong gas,dye bley kurus melidi cam lidi kelapa..hikhikhik..
k,da r tu,c ya!!
Awaluddin Ma'rifatullah.

FSM

Assalamualaikum wbt..
FSM stands for Festive Street Mall yg terletak di kawasan Danga Bay(saje je bg info lbey..huhu).
Ptg td ak pun g la jln2 kt situ sbb da lame tak keluar kat bandar(lame ke??)..So,ak pn tangkap la gambo sket(tipu,sbnonye byk),tp atas sbb internet yg lambat(Gary si siput spongebob tu pn lg laju),ak pn mls r nk upload byk2..



ni kat guardian
ak xtau r nk cite ape kt situ,xde pape yg menarik kot..
erm,nk cite ape ye??
nothing to say plak,adoyaii(virus nabil le ni)..xde motif rupenye..hehe
k,mls r nk ckp panjang,c ya!!
Awaluddin Ma'rifatullah.

Saturday, June 13, 2009

Name saya adalah..


tgh tgu mak mengajar-da xde bende nk wat r tu..huhu


Assalamualaikum wbt..




Hmm,mengikut tatabahasa Bahasa Malaysia,tajuk yg ak tulis mmg salah..sepatutnye "Nama saya ialah..",penggunaan kata pemeri ni penting jugak sbnonye,tp dlm ujian BM je le..cme,guru2 di Malaysia yg baik ati tlh memberi kelonggaran kpd sume rakyat Malaysia yg bergelar pelajar dgn menanda penggunaan adalah dan ialah sbg sesuatu yg same(ape ak ckp nih??ye2 je..sile jgn buat statement palsu okies..)..hehe,ingat BM,lupekan yg laen(tiru ayt Daia)..huhu








Okies,main point yg ak nk cite skunk ialah sejarah name2 yg pernah tercalon sbg name utk ak..huhu..Antare name yg pernah tercalon adlh Noorkumalasari..Aiyoyo,naseb bkn name ak..huhu,name ni tlh dicalonkan oleh nenek ak..erm,pastu abah ak nk letak name ak Nur Hashimah,konon2nye sedap r dgr-Nur Hashimah Hashim..huhu,tp mak ak x bg sbb mak kate macam r takde name laen nk letak..huhu..then,nk letak name Nur Farahannan plak bile da dengar satu ceramah agama..pastu tokmak plak nk letak name Nur Farzlin Farahin..Pastu sume tu da didrop kn atas sebab2 yg tak diketahui(eceh,padehal sbb da ramai sgt yg offer name,so drop r sume name tu supaya sume org puas ati..hikhikhik)..then,parents ak decide nk letak name Nur Aisyah..ni sume name sebelum ari lahir ak..




Bile je ak da lahir,tetibe camne ntah bley plak tukar name lg skali as Nur Farahain plak..ni sume sbb tetibe Farahin Jamsari glam..waduh2,gimana nih??bley influenced by tv personality plak..huhu..ahaa,walaupun nama ak ialah Farahain,but sume org panggil ak as Aisyah..ni sume sbb mase kecik2 dlu ak slalu msk wad je-paling teruk ialah kepala ak ibarat takde tempurung sejak lahir..pehh,kesian tol kt parents ak dlu,byk dugaan ble ak lahir..disebabkan org dulu2 kate may be coz name ak x sesuai ak dpt penyakit yg dasat2,so dowg pn tuko le name ak jd Aisyah-(psst,t ak nk soh husband ak panggil Humaira' la,bru kene dgn name ak tu..)..hmm,tp ad gak yg panggil Asiah,camne bley tesasul ke laen plak tu yek??huhu,but mengenangkn sejarah Asiah mase zaman nabi dulu,ak trime dgn ati terbuke n berbesar ati..sampai skunk sdare-mare ak seblah abah akn panggil name ak dgn name Aisyah or Asiah lg..




Hmm,kwn2 plak panggil name Farahain,full name beb!!Alhamdulillah..Jazakallahukhairun kathira,ya sidqa'!!hmm,tp an,name itu tlah bertukar menjadi dato' plak skunk nih..dowg lau call or mesej ak mest panggil ak dato'..adoyaii,dowg ni mcm2 r..huhu..harap2 mmg btol2 la Sultan Johor bg gelaran Dato' kat ak satu ari nanti,Amiin,InsyaAllah..tu sume terjadi sbb dulu2 mase skul,kt kertas pekse ak slalu ltk name ak as Dato' Dr. Nur Farahain Hashim-semate2 sbb nk naekkn semangat mase pekse,mmg mujarab r..huhu,then,ad le kes demam denggi melibatkn dak f5,so cikgu2 pn kutip le kertas soklan,yg gle kentangnye(asyik gune ayt syahmi je,hehe),ak x padam r name ak yg da upgrade jd dato' tu..muahahaha,x pasan sbb da syok sgt ble abes pekse..agagagagaga..time cikgu nk pulang kertas r ak xley handle(ayt moon plak..),cikgu sebut x cam kuat plak an,"ni sape yg letak name dye ad dato' ni??farahain!!!!",ekekekeke,da le ak dok dpn meja cikgu(tempat feveret ak since f1,hehe),pehh,muke ak yg poyo2 n slumber badak(badak pn x slumber cam ak) pn senyum2 je r,siap ak sempat pesan ag,"cikgu doakan la sy jd dato' ye,Amiin..,"..kui6..ape kejadah le cikgu dpt ank murid cam ak,yg paling besh tu,Ustaz Joha da siap2 ckp,InsyaAllah awk akn jd dato' farahain,sy doakan ni,Amiin.."..waa,mase tu rase epi gle r sbb seorg ustaz da mendoakan ak!!*wink.



N panggilan name kt umah plak ialah A.L.O.N.G,ALONG!!(nyanyi r sket lagu along tu..)..pastu adk2 ak panggil ak as Tolong,hehe,dowg x puas ati ble ak panggil dowg as Kiwito(wawa),Aanto(aan) n Ananto(anan),muahahahaha..tp parents ak tetap panggil dowg name pnoh,ak je x..huhu,da naseb badan,ak ckp kt parents ak,mak dgn abah da wat diskriminasi..huhu,dowg yg cool pn ckp,pdn muke ko!!waaa,dasat tol!!!huhu,tp ak yg baek ni mane pnh amek ati,tu wat gurau ad r!!ekekekeke..
k r,nk g mkn kt nasi lemak simple,t ak update ag..k,c ya!!


Awaluddin Ma'rifatullah..

Thursday, June 11, 2009

Balek kampung!!!

di atas jambatan yg menghubungkan johor n pahang






hmm,mengikut sejarah dr cite yg mak ak gtau,sebelum ni cume ad feri je utk org endau menyeberang pahang begitu juga org pahang yg nk ke endau.dats why everytime org2 endau nk ke rompin,diorang akn sebut nk g seberang..lebih dasat lg mase ak kecik2 dlu r,mmg xley handle tol..abah ak pn da tkena skali..hehehe..










citenye pasal sdare ak yg kt endau tu nk kawen dgn org seberang katanya..ak mase tu da bijak sket la kononnye(sbb byk bce buku,eceh..),so ak agk seberang tu whether indonesia or singapore la..abah ak pun fikir bende yg same..rupa2nye,seberang means org rompin..kui6..tipah tertipu la..



ni plak gambar pantai penyabong


hmm,bile da blek kampung ni,tetibe ak tegerak ati nk g pantai plak memandangkan pantai lido kt jb yg da x serupa pantai ..so,ak pn ajak la parents ak g pantai penyabong..pantai ni berada di kawasan teluk,so,ble dok kat jeti(baru buat jeti ni,sbb skunk pakai batu,dulu jeti kayu yg cam nk roboh),dpt la tgk ank2 ikan berenang2..waa,sukenye ak cam dak tadika npk air..huhuhu..




nun jauh di situ ialah pantai pasir lanun,pastu ad pulau kecil bernama Pulau Sudu(kat mersing ad Pulau Cawan,kt kota ad Pulau Piring kot??)


mase ak upsr,ak dok kat endau,so slalu r gak ak suruh mak sdare ak bwk kat pantai nih..rindu nk maen air laut,tp muke ak cpt tukar kaler lau kene air masin,silap2 jd arang..wakakakaka


erm,lupe lak nk cite psl expo rompin aka pesta pantai..walaupun dwet ak kering(hehehe),tp ak nk g gak kt expo tu,ekceli nk jln2 je la psl da boring sgt bertapa kt umah tu..so,pas maghrib,kitorang pun gerak r g rompin.sampai kt sane,rupenye kt expo tu ad funfair plak..aduhai,adek ak yg da beso tp perangai cam dak kecik tu pun ape ag,sbok nk maen funfair..ak plak mengusung mak supaya pilih baju utk ak(mak x kesah r sbb ak yg kuar dwet,ampeh..huhu).Dpt r bli 2 pasang baju kurung,50% diskaun tu..huhu


pastu kitorang pun g jln2 sekitar expo tu..tetibe ak terpandang kan sesuatu..mula2 cam tak percaya,pastu ak check skali ag,wah,btol la!!! Itulah dye Permata Hijrah yg kitorang cari selama ni..tokmak ak mata dye da kabur,so dye soh kitorang cari permata hijrah,mmg rezeki btol la sbb dpt diskaun lg,siap wat rawatan mata percuma lg..bgos2..time nk blek yg plg geram nih..ntah myvi mane r x reti parking,bley plak dye g parking kt laluan nk kuar dr padang..adoyaii,makhluk mane r yg bijaksana sgt tu??kereta kitorang n beberapa kereta lg stuck kt tgh2 padang tu for half an hour..nsb baek r kereta kt seblah myvi tu kuar,dpt r blek cpt..lau ak tau sape yg bwk myvi tu,ak nk cekik dye..hahaha,im gonna be a vampire..kui6..


da last one yg ak nk cite ialah kisah adik ak yg da sewel sbok nk blek jb..hii,geramnye ak tgk dye nih..bley plak dye mogok xnk mkn satu ari sbb nk pakse parents ak blek jb ari tu jugak..ampeh py adek..tp parents ak x lyn la dye py wish nk blek jb tu..pas blek dr penyabong je,dye xnk kuar kereta an,nanges2 suruh org laen kesian..keh6..jgn harap kitorang akn kesian..huhu


part yg plg dramatik ialah apabila si anan yg sewel ni g jln kaki dr umah tokmak ak nk g bus stand,fuh,gle kentang!!!da la xde dwet,tp nk blek gak jln kaki..haa,nsb dye la..adk ak si aan plak kesian kt abg dye yg jln kaki tu smp sanggup bwk motor nk pujuk abg dye,tp si anan yg keras ati tu mane la mkn pujukan seorg adek..wawawawa..dye siap suruh aan anta kt jln utama nk g bandar..pastu,sendiri pikir la brader!!utk dptkn dwet,dye g trade in enset..lantak ko la anan,jgn mintak dwet ak lg da r..huhuhu..akhirnya,dlm kol 6.30 ptg,si anan pn smp la kt jb,siap nganjing lg,dye ckp "da ampai"-pekataan yg dye ske sbot mase kecik whenever kitorang da sampai kt umah..
K,tu je la kot yg ak nk cite,x besh mane pn ak tulis..huhu..lantak le..k,c ya!!
Awaluddin Ma'rifatullah.

Wednesday, June 10, 2009

X~ray

Assalamualaikum wbt
setelah berada di kampung selama 3 ari,akhirnye ak pat gak update blog nih..ekceli nk cite psl Kampungku yang indah permai,tp x jd lak last minute(ak mmg ske ubah fikiran last minute,ampeh).Ak nk cite psl medical check-up yg ak wat semlm.

Disebabkan Klinik Penawar yg ad x-ray kt jb ak tak tahu tempatnye kat mane,so ak ckp kt abah nk wat check-up kt kota tinggi je la..senang cite,tak pening kepala..Kitorang sampai kt Poliklinik Penawar dlm pukul 4.00 ptg la,penat woo wa ckp lu,ak on da way nk blek jb dr endau,x cam sengal lak badan ak..time ak daftar je kat kaunter,tetibe je lbey kurang 5,6 org bkl2 student(sume org bley agk dowg sume tu bkl student sbb muke pn gaye2 muke da abes skola cam ak gak..) dtg klinik tu utk wat medical check-up.Pehh,tak cam ramai lak an..tu blom masok 2 org pakcik yg nk wat check-up utk kerja..wa ckp mmg ramai r,meriah abes dgn MEDICAL CHECK-UP an..huhuhu..lega gak la ati ak sbb xde yg bpenyakit kt situ,ak mmg x ske g klinik sbb nt bjangkit penyakit(bahana antibody yg lemah mmg cenggitu)..syukur alhamdulillah..

Mase dlm klinik tu,ak rase cam miss world pn ad(erk??)..keh6..gurau je rr..ak rase camtu sbb yg nk wat check-up tu sume pki baju t-shirt je,ak lak mmg x bley blah rr..bley plak ak pki bju kurung(fuh,ayunya..kui6..) yg ad bende kilat2 tu(ak pn tak tau la nk sebut ape brg bende tuh)..dah rr pki high heel,muke x bley blah btol la..dah r jd org 1st wat check-up,mest r asyik name ak je kne panggil dlu..pehh,nurse2 kat situ panggil nama ak cam ak pekak an,ley jerit satu klinik,padahal ak tecongok dpn dye..hahaha..mata nurse sume melilau cari ak yg kt dpn dye..adoyaii,tak pasal2 sume org kenal NUR FARAHAIN an..keh6..sbb tu r ak rase cam miss world tu..bju da glam,kasut plak tersangatlah glam,haa,amek ko,ble jln je sume tgk dr atas ke bwh an,x caye ak nk wat check-up pakai baju gitu,cam r ak nk ngorat doc..muahahaha..xde mase r nk usha2 org skunk nih..kui6..

Pastu,mase doc check ak lak,doc tu da cam bingung an,dye kate camne nk luluskan check-up ak nih??ak tanya r nape an,dye ckp perut ak cam da bengkak,ad penyakit..waaa...ak wat muke bese2 je(ekceli gabra gak dgr,dah tu camne ak nk msk U lau doc x luluskan check-up ak??),sbb mmg muke ak muke hospital,dr kecik smp ke beso ni asyik masuk hospital je..ak pn ckp r kt doc tu..

aku:doc,minggu lepas sy bru je g klinik sbb kene gastrik.
doc:ni bkn psl gastrik..something wrong with ur stomach la..
aku:abes tu agk2 nye sy sakit ape ek??
doc:camni la,sy luluskan check-up awk,tp awk wat blek check-up,so nt tau la awk sakit ape..
aku:(angguk je..)

Fuh,lega beb dgr doc ckp camtu,lau tak,tak msk U la ak..wawawawa...ok la doc,nt sy wat ea..
erm,a few skin cells da mati(tiru ayt ayish lak,huhu)..hmm kt situ yg ak sempat borak2 adalah fatin syuhada yg akn masuk UM kelantan ari kames ni n seorang lg dak yg ayu2 je muke tp sombong gle(naseb baek mak ko yg borak ngan ak,lau tak...hehehe) yg akn msk uitm permatang pauh dlm seni kulinari..

Hmm,tu je kot nk cite..k,c ya!!

Awaluddin Ma'rifatullah.

teka-teki

Bagi menghilangkan kebosanan diri aku sbg penanam anggur gemilang,ak ske wat teka-teki..N disebabkan adek2 ak sume da kene soklan2 ni,ak da xtau nk bg teka-teki kt sape lg..so ak bg kt blog la plak..muahahahaha..soklan kt ats,jwp kt bwh ye-sile liht no soklan...

SOALAN
1.Ibunya satu,anaknya beribu.apa dia??
2.Kelapa apa yg tumbuh di Ethiopia??
3.Barang apa yg terbukti palsu tapi masih dibeli juga??
4.Botak-botak gantung diri.apa dia??
5.Apa persamaan batu dgn buta??
6.Kuih apa paling jahat??
7.Benda apa kalau kita makan abes,x makan pn abes??
8.Kuih apa yg tak tido2??
9.Planet apa yg slalu riuh-rendah??
10.Kalau seorang apek kat bumi pegi ke bulan,ape jadi kat bumi??

JAWAPAN
1.penyapu
2.kelaparan
3.gigi palsu/rambut palsu
4.mentol
5.sama2 x bagus utk mata
6.pau
7.ais
8.kuih bangkit
9.Planet Hollywood
10.bumi kehilangan seorang apek la..

Apa Itu Cinta???

Assalamualaikum wbt..


Alluw2!!sowi ye,entry yg lepas btajuk ERTI CINTA tu tak menepati maksud cinta yg sebenar-benarnye aku nk sampaikan..kali ni ak cite btol2 la..tp sekerat jln je r..huhu..jgn marah haa..nanti kene jual..hehehe..





Ramai yg tahu tentang cinta.Ramai yang tahu menyebut perkataan cinta.Ramai yang tahu bagaimana ingin meluahkan kata2 cinta.Tetapi adakah anda tahu ape itu cinta yg sebenarnye??Di sini ak nk share tentang apa itu cinta..


Sifat Cinta

Cinta itu suci,mahal n tinggi tarafnye.Sifat cinta itu sempurna.Jika tidak,cinta akn cacat.Itulah cinta sebenar cinta.



Cinta wujud sejak dilahirkan



Cinta bersedia



Cinta itu indah



Cinta itu mengharap balasan



Cinta itu menakluki



Cinta itu mengetahui



Cinta itu hidup



Cinta itu suci



Cinta itu mempesona



Apakah itu Bukti Cinta???

Cinta itu perlukan bukti.Ramai org percaya bahawa bukti cinta ialah mengorbankan atau menyerahkan apa saja yg kekasih anda mahu.Mereka percaya jika itu tidak berlaku,maka cinta itu tidak tinggi nilainya.Sebenarnya anggapan itu langsung tidak benar.Jika anda beri semua yg dia mahu,apa yg tinggal pd anda??Benarkah dia cinta pada anda bila dia mahukan pengorbanan anda??



Cinta sejati tidak memusnahkan atau merosakkan diri kekasih yg dicintai.Malah ia menjaga agar kekasih tetap suci dan selamat sebagaimana sucinya cinta itu sendiri.



ahaa..da abes pun cite kisah cinta nih..lau nk faham ape yg ak ltk kt ats tu,korang gi kat www.tentangcinta.com/artikel-cinta/apa-itu-cinta/ Ak da cilok dr lmn web tu psl cinta2 nih..pesal ak ske sgt cite psl cinta2 nih?? maybe sbb ak sdg mencari cinta kot??wakakakakaka...ok r,drpd ak tros merepek,baek ak stop dulu..k,c ya!!



Awaluddin Ma'rifatullah.

There was an error in this gadget